Feyenoord is deze week gestart met een nieuwe fase van het FAIRPLAY-onderzoek: een onderzoekstraject van de Erasmus Universiteit Rotterdam en meerdere Europese voetbalclubs. Door speciale trainingen met specifieke thema’s en duidelijke doelen uit te rollen kan de sociaal-maatschappelijke impact nog beter gemeten worden. 

Tien weken lang gaan zes teams van de Feyenoord Street League speciaal ontwikkelde trainingen volgen. Bij deze trainingen zal sport en spel ingezet worden om vriendschappen te bevorderen, vriendschappen te behouden en deelnemers te leren omgaan met conflictsituaties. Zowel aan het begin als het eind van de periode wordt een wetenschappelijk ontwikkelde vragenlijst ingevuld. Daarnaast wordt de vragenlijst ook tweemaal ingevuld door Street League-teams die de trainingen niet hebben gevolgd. Na analyse van deze vragenlijsten kan de impact van de trainingen nog beter bepaald worden en geeft het waardevolle input voor verbetering van onze projecten.

In totaal beslaat het onderzoek ruim twee jaar en staat het onder leiding van Brian Godor, assistent-professor aan de Erasmus Universiteit. Het onderzoek is opgedeeld in verschillende fases, waar telkens aan een andere sociale vaardigheid of doel wordt gewerkt. Het FAIRPLAY-traject is daarnaast niet alleen bedoeld voor de deelnemers. De clubs in kwestie – naast Feyenoord ook Internazionale (Italië), Werder Bremen (Duitsland), Charlton Athletic (Engeland) en Hibernian (Schotland) – willen met het onderzoek hun maatschappelijk trainers concrete handvatten geven voor het uitoefenen van hun vak.