De Feyenoord Youth League is afgelopen week officieel van start gegaan: een gloednieuw Feyenoord-project waar jongeren een jaar lang tegen elkaar strijden in een zaalcompetitie. Daarnaast is er aandacht voor sociale vaardigheden en kunnen er ook buiten de lijnen punten verdiend worden.

Ruim 150 jongeren van middelbare scholen uit Rotterdam-Zuid zijn vorige week begonnen aan de Feyenoord Youth League: een nieuw Feyenoordproject waar zowel jongens als meisjes kunnen deelnemen aan een basketbal- of zaalvoetbalcompetitie.Hoewel deze sportievelingen al enkele weken trainen onder begeleiding van een Feyenoord-trainer, was de officiële kick-off deze week in het Topsportcentrum in Rotterdam. Hier woonden de deelnemers een presentatie bij over de inhoud en regels van het project, ontvingen ze hun sporttenue en tekenden ze hun spelerscontract. Na de formaliteiten was het tijd om de nieuwe sportkleding aan te trekken en vriendschappelijke wedstrijden te spelen.

Alle sportactiviteiten worden begeleid door Maatschappelijk Trainers van Feyenoord. Dit zijn sportcoaches die door Feyenoord worden opgeleid om sport vooral als middel in te zetten. Een Maatschappelijk Trainer staat niet alleen voor de groep om een sport aan te leren, maar hecht minstens net zoveel waarde aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden bij de deelnemers.

Tijdens het schooljaar worden daarnaast meerdere workshops georganiseerd. Hier worden thema’s en onderwerpen besproken waarmee deelnemers dagelijks te maken hebben of mee te maken kunnen krijgen. Voorbeelden van deze thema’s zijn veiligheid, motivatie en elkaars grenzen respecteren. ‘We willen jongeren stimuleren en motiveren om hun talenten te ontdekken en hun krachten in te zetten. De Youth League biedt ons de kans dit te bereiken,’ aldus Job van der Zaag, coördinator Structurele Sportparticipatie bij Feyenoord.