Onder toeziend oog van ouders, vrijwilligers en medewerkers van Feyenoord is het nieuwe seizoen van de Feyenoord Street League afgelopen zondag van start gegaan. Ondanks het herfstige weer rolde de bal bij liefst zeventien verschillende wedstrijden.

Jongens en meisjes door elkaar, een wirwar van achtergronden en nationaliteiten, maar allemaal verbonden door voetbal. Afgelopen zondag was om 12.00 uur eindelijk het moment daar: het nieuwe seizoen van de Feyenoord Street League begon! Op veldjes in Rotterdam Zuid en Rotterdam West begonnen 34 teams gelijktijdig aan een wedstrijd en daarmee was het fysieke startschot van een nieuwe jaargang gegeven.

Dat sommige veldjes bedekt waren met herfstbladeren, deerde de jonge sportievelingen niks. Sterker; enkele van hen gingen meteen aan de slag om hun gelegenheidsstadion bladvrij te maken en voerden op deze wijze direct hun eerste buurtbijdrage uit. Daarnaast zorgden de meeste thuisspelende teams voor water en fruit voor zowel zichzelf als de tegenstander. Op deze manier worden de deelnemers zich meer bewust van een gezonde levensstijl.

De kinderen werden afgelopen zondag begeleid door liefst 40 studenten die stage lopen bij Feyenoord. Zij troffen voorbereidingen voor de wedstrijden en een deel van hen trad ook op als scheidsrechter.

‘Geen Woorden Maar Daden’-Klassement

De komende weken en maanden zal de Street League verder op stoom komen. Teams gaan trainen, buurtbijdrages uitvoeren, wedstrijden spelen en deelnemen aan sportdagen. Ook zullen er op wedstrijddagen punten verdiend kunnen worden voor het ‘Geen Woorden Maar Daden’-Klassement. De Feyenoord Street League is namelijk meer dan voetbal. Teams kunnen de meeste punten verdienen door bijvoorbeeld: sportief gedrag, op tijd komen, een verzorgd ‘stadion’ en respect te tonen voor de tegenstander en scheidsrechter. Daarnaast kunnen zij ook punten verdienen door het uitvoeren van buurtbijdragen, zoals het schoonmaken van de wijk of het helpen van ouderen. Deze leveren meer punten op voor het klassement dan een gewonnen wedstrijd.

 Doordat de deelnemers aan de Street League zich inzetten voor anderen, wordt de #KrachtvanFeyenoord verspreid over een grote groep mensen. Niet alleen ouders en stagiairs worden erdoor geraakt, ook buurtbewoners ervaren de impact die Feyenoord heeft. Zo ontstaat er een sterke sociale cohesie in de wijk, met de Street League-teams als verbindende factor.